Bakłażan z sosem bolognese

Ten szybki przepis na bakłażana dobrze komponuje się z gotowaną fasolką szparagową i grzankami.


Przepis na domowy sos bolognese znajdziesz tutaj. >klik<

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka suszonej bułki tartej
  • 1 mały bakłażan
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki tartej mozzarelli Mlekpol
  • ¼ szklanki sosu bolognese
  • ¼ łyżeczki mielonych płatków czerwonej papryki
  • 3 łyżki tartego sera Jantar

Przygotowanie

Krok 1

W małej misce wymieszaj jajko i wodę. Umieść bułkę tartą w płytkim naczyniu.



Krok 2

Bakłażana umyj i osusz. Pokrój w plasterki o grubości ok. 2 cm.



Krok 3

Zanurzaj plastry bakłażana najpierw w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej. Wszystkie bakłażany mają pokryć się w całości panierką.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj plasterki bakłażana, a następnie zmniejsz nieco ogień. Smaż, aż bakłażan stanie się złocisty, przez ok. 3-4 min z każdej strony. Na ostatnią minutę smażenia posyp każdy plaster bakłażana mozzarellą i roztop ją.



Krok 5

Połącz sos bolognese z płatkami czerwonej papryki. Wymieszaj i podgrzej w mikrofali lub w małym rondlu na gazie. Sos ma się porządnie rozgrzać.



Krok 6

Plastry bakłażana podawaj przełożone sosem bolognese. Przed podaniem danie udekoruj serem Jantar. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.