Ten szybki przepis na bakłażana dobrze komponuje się z gotowaną fasolką szparagową i grzankami.
Przepis na domowy sos bolognese znajdziesz tutaj. >klik<
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
W małej misce wymieszaj jajko i wodę. Umieść bułkę tartą w płytkim naczyniu.
Bakłażana umyj i osusz. Pokrój w plasterki o grubości ok. 2 cm.
Zanurzaj plastry bakłażana najpierw w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej. Wszystkie bakłażany mają pokryć się w całości panierką.
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj plasterki bakłażana, a następnie zmniejsz nieco ogień. Smaż, aż bakłażan stanie się złocisty, przez ok. 3-4 min z każdej strony. Na ostatnią minutę smażenia posyp każdy plaster bakłażana mozzarellą i roztop ją.
Połącz sos bolognese z płatkami czerwonej papryki. Wymieszaj i podgrzej w mikrofali lub w małym rondlu na gazie. Sos ma się porządnie rozgrzać.
Plastry bakłażana podawaj przełożone sosem bolognese. Przed podaniem danie udekoruj serem Jantar. Smacznego!
Dodaj komentarz