Rolada ze schabu wieprzowego z pietruszką

Rolada ze schabu wieprzowego to danie niezwykle smaczne, polecane dla wszystkich członków rodziny. Szczególnie nadaje się jako danie obiadowe, chociaż bardzo dobrze sprawdza się na szczególne okazje - przyjęcia, spotkania biznesowe.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 4 łyżki masła Łaciate

Farsz:

  • 250 g wieprzowiny bez kości
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g bułki bez skórki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szklanki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso wieprzowe mielimy przez maszynkę łącznie z bułką.



Krok 2

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, szklimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki, solimy i dusimy przez 10 minut. Następnie łączymy z mięsem mielonym, dodajemy żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i łączymy delikatnie z pianą z białek.



Krok 3

Schab wieprzowy dokładnie myjemy i suszymy, potem rozcinamy na duży płat. Płat smarujemy przygotowanym farszem (brzegi pozostawiamy wolne). Następnie płat zwijamy i wiążemy nitką. Układamy go w brytfannie, gdzie dodajemy również masło.



Krok 4

Schab pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia polewamy mięso sosem, który wypływa. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 20:45:00

Super, robię podobnie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.