Roladki wieprzowe z brokułem i papryką

Autor:

Śnieżynka

Mięso umyć, osuszyć, przekroić na 2 kawałki i zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Brokuł blanszować w osolonej wodzie, osączyć , ostudzić, podzielić na bardzo małe różyczki. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą na łyżce oliwy, ostudzić. Przygotowane warzywa ułożyć na mięsie i zwinąć w roladkę. Zawiązać nitką kuchenną, włożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 40 minut.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • ⅓ brokułu
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • ⅓ cebuli
  • Papryka mielona
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, przekroić na 2 kawałki i zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.



Krok 2

Brokuł blanszować w osolonej wodzie, osączyć , ostudzić, podzielić na bardzo małe różyczki.



Krok 3

Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą na łyżce oliwy, ostudzić.



Krok 4

Przygotowane warzywa ułożyć na mięsie i zwinąć w roladkę. Zawiązać nitką kuchenną, włożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec około 40 minut.



Wskazówki

Przed podaniem z mięsa usunąć nici.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.