Indyjskie curry rybne

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 szklanka jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 1 puszka pomidorów w kostkach z sokiem
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 2%
  • 450 g filetów rybnych (np. tilapia, dorsz)
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka i przezroczysta.



Krok 2

Do cebuli dodaj mielony kminek, kolendrę, kurkumę, cynamon, sól i pieprz cayenne. Smaż przez kolejną minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat.



Krok 3

Wmieszaj jogurt i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Dodaj pomidory wraz z sokiem, kontynuując mieszanie.



Krok 4

Wlej mleko i doprowadź do delikatnego wrzenia. Dodaj pokrojone filety rybne do sosu i delikatnie mieszaj, aby ryba była równomiernie pokryta. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana i łatwo się rozdziela.



Krok 5

Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą. Danie można podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.