Mus kawowy

Deser w formie musu dla wszystkich miłośników kawy i orzechów. Idealny na każdą okoliczność.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • −1 jajko
  • −40 g cukru
  • −100 ml mleka
  • −3-5 g kawy rozpuszczalnej
  • −2 łyżeczki likieru kawowego
  • −80 g śmietanki Łaciatej 30%
  • −4 g żelatyny
  • −25 ml wody
  • −50 g mieszanki orzechów – do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1 
Żółtka ucieramy z 20g cukru na bladą masę, w tym czasie w garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem kawy i likieru kawowego.

Krok 2
Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Żółtka utarte z jajkiem wstawiamy do kąpieli lodowej, powoli dodajemy mleczną mieszankę kawową, aż do uzyskania maślanej masy.

Krok 3
Mikserem ubijamy na sztywno białka z cukrem. W kolejnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą z dodatkiem 10 g cukru. Stopniowo dodajemy białka i ubitą śmietanę do mlecznej masy pozostającej w kąpieli lodowej.

Krok 4
Deser chłodzimy w miseczkach, przed podaniem posypujemy mieszanką ulubionych orzechów.

Wskazówki

W ramach posypki możemy użyć również mlecznej czekolady.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.