Mus kawowy

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze Orzechy

Składniki

Składniki:

−1 jajko

−40 g cukru

−100 ml mleka

−3-5 g kawy rozpuszczalnej

−2 łyżeczki likieru kawowego

−80 g śmietanki Łaciatej 30%

−4 g żelatyny

−25 ml wody

−50 g mieszanki orzechów – do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
  •   Żółtka ucieramy z 20g cukru na bladą masę, w tym czasie w garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem kawy i likieru kawowego. 
Krok 2
  •   Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Żółtka utarte z jajkiem wstawiamy do kąpieli lodowej, powoli dodajemy mleczną mieszankę kawową, aż do uzyskania maślanej masy.
Krok 3
  •   Mikserem ubijamy na sztywno białka z cukrem. W kolejnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą z dodatkiem 10 g cukru. Stopniowo dodajemy białka i ubitą śmietanę do mlecznej masy pozostającej w kąpieli lodowej.
Krok 4
  • Deser chłodzimy w miseczkach, przed podaniem posypujemy mieszanką ulubionych orzechów.

Wskazówki

  • W ramach posypki możemy użyć również mlecznej czekolady.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0