Mus kawowy

Deser w formie musu dla wszystkich miłośników kawy i orzechów. Idealny na każdą okoliczność.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 3-5 g kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki likieru kawowego
  • 80 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 4 g żelatyny
  • 25 ml wody
  • opcjonalnie: posiekane orzechy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1 

Żółtka ucieramy z 20g cukru na bladą masę, w tym czasie w garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem kawy i likieru kawowego.



Krok 2

Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Żółtka utarte z jajkiem wstawiamy do kąpieli lodowej, powoli dodajemy mleczną mieszankę kawową, aż do uzyskania maślanej masy.



Krok 3

Mikserem ubijamy na sztywno białka z cukrem. W kolejnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą z dodatkiem 10 g cukru. Stopniowo dodajemy białka i ubitą śmietanę do mlecznej masy pozostającej w kąpieli lodowej.



Krok 4



Deser chłodzimy w miseczkach, przed podaniem możemy posypać ulubionymi orzechami.



Wskazówki

W ramach posypki możemy użyć również mlecznej czekolady.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.