Deser w formie musu dla wszystkich miłośników kawy i orzechów. Idealny na każdą okoliczność.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Żółtka ucieramy z 20g cukru na bladą masę, w tym czasie w garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem kawy i likieru kawowego.
Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Żółtka utarte z jajkiem wstawiamy do kąpieli lodowej, powoli dodajemy mleczną mieszankę kawową, aż do uzyskania maślanej masy.
Mikserem ubijamy na sztywno białka z cukrem. W kolejnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą z dodatkiem 10 g cukru. Stopniowo dodajemy białka i ubitą śmietanę do mlecznej masy pozostającej w kąpieli lodowej.
Deser chłodzimy w miseczkach, przed podaniem możemy posypać ulubionymi orzechami.
W ramach posypki możemy użyć również mlecznej czekolady.
Dodaj komentarz