Czekoladowa rustykalna tarta z gruszką

Słodka kakaowa tarta z gruszką to pomysł na podwieczorek dla całej rodziny. Urozmaici każde popołudnie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki cukru ciemnego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Składniki na ciasto zagniatamy na gładką kulę. Następnie ciasto rozwałkowujemy.



Krok 2

Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy gruszki w plasterki. Układamy je na środku rozwałkowanego ciasta. Zostawiamy około 2-3 cm wolnego brzegu. Owoce posypujemy cukrem brązowym i cynamonem.



Krok 3

Brzegi ciasta zawijamy. Wkładamy tarte do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.