Rozgrzewająca zupa dyniowa

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 800 g dyni
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ziarenek kolendry
  • kilka ziarenek pieprzu
  • imbir w kawałku lub ewentualnie w proszku
  • sól
  • pestki dyni
  • Śmietanka ŁACIATA 18%,,
  • opcjonalnie grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Dynie obieramy ze skórki (odmiana hokkaido nie wymaga obierania), wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę.



Krok 2

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki (ok 3 cm). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, cebulę, pora, dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Całość podsmażamy do zrumienienia.



Krok 3

Zalewamy wodą, aby zakryła warzywa. Dodajemy pieprz i kolendrę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładki krem, gdy jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Doprawiamy do smaku solą i imbirem (świeży imbir ścieramy na tarce). Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni. Zupę podajemy z dodatkiem śmietanki, posypaną pestkami dyni. Opcjonalnie możemy podać zupę z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.