Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Dynie obieramy ze skórki (odmiana hokkaido nie wymaga obierania), wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki (ok 3 cm). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, cebulę, pora, dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Całość podsmażamy do zrumienienia.
Zalewamy wodą, aby zakryła warzywa. Dodajemy pieprz i kolendrę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładki krem, gdy jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Doprawiamy do smaku solą i imbirem (świeży imbir ścieramy na tarce). Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni. Zupę podajemy z dodatkiem śmietanki, posypaną pestkami dyni. Opcjonalnie możemy podać zupę z grzankami.
Dodaj komentarz