Rozgrzewająca zupa krem z dynii

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 mała dynia
  • 1 duża cebula
  • 1 l rosołu
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 100 ml śmietanki ŁACIATA 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta curry
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka smalcu
  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • 4 kromki chleba lub bułki

Przygotowanie

Krok 1

Dynię opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona i wytnij sam miąższ, który następnie pokrój w większą kostkę.





Krok 2

Marchew oraz ziemniaki obierz i równiej pokrój w kostkę.Wszystkie warzywa dodaj do rosołu i gotuj do miękkości. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez chwilkę i zblenduj całość na gładki krem.



Krok 3

Pod koniec zupę zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Całość jeszcze raz zagotuj doprawiając do smaku przyprawami. Grzanki: Chleb pokrój w większą kostkę i podsmaż na suchej patelni. (aby uzyskać złoty kolor można dodać odrobinę oleju). Przed podaniem, do zupy wrzuć garść grzanek, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.