Liptauer czy jak kto woli ser liptowski to serowa pasta, którą robi się z bryndzy, białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszaniny z dodatkiem przypraw i innych składników. Do liptauera, jak to bywa z pysznymi przepisami, przyznają się zarówno kuchnie regionalne Słowacji, Węgier, Austrii, jak i północnych Włoch czy krajów bałkańskich. Jednak jego nazwa, wyraźnie sugeruje, że receptura pochodzi z Liptowa miejscowości na Słowacji.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Korniszony, kapary i cebulę posiekać bardzo drobno.
Bryndzę rozkruszyć a następnie utrzeć widelcem z masłem, śmietanką Łaciatą, papryką i kminkiem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku i wstawić na pół godziny do lodówki.
Pastę podawać na świeżym, białym chlebie. Sprawdza się także jako farsz do surowych pomidorów, papryki czy jajek.
Dodaj komentarz