Pasta z bryndzy, „liptauer” lub ser liptowski

Liptauer czy jak kto woli ser liptowski to serowa pasta, którą robi się z bryndzy, białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszaniny z dodatkiem przypraw i innych składników. Do liptauera, jak to bywa z pysznymi przepisami, przyznają się zarówno kuchnie regionalne Słowacji, Węgier, Austrii, jak i północnych Włoch czy krajów bałkańskich. Jednak jego nazwa, wyraźnie sugeruje, że receptura pochodzi z Liptowa miejscowości na Słowacji.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag bryndzy
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2–3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ szklanki kaparów
  • ½ cebuli
  • 1 mały korniszon
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • Sól i pieprz
  • Szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Korniszony, kapary i cebulę posiekać bardzo drobno.



Krok 2

Bryndzę rozkruszyć a następnie utrzeć widelcem z masłem, śmietanką Łaciatą, papryką i kminkiem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.



Krok 3

Doprawić solą i pieprzem do smaku i wstawić na pół godziny do lodówki.



Krok 4

Pastę podawać na świeżym, białym chlebie. Sprawdza się także jako farsz do surowych pomidorów, papryki czy jajek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.