Zupa dyniowa z pomarańczą

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza
  • 500 g dyni piżmowej
  • 1 cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 30 ml śmietany Łaciata 30 %
  • Masło Łaciate
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 40 minut. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę. Dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki.



Krok 2

Dodać dynię. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać do zupy. Podlać wodą i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać śmietankę i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Doprawić pieprzem, solą, cynamonem i curry.



Krok 3

Przelać do miseczek i podać z plasterkiem pomarańczy.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.