Ciasto filo idealnie komponuje się z łososiem. Jest to przekąska oryginalna i bardzo smaczna. Dodatkowo nadaje się na każde przyjęcie oraz dla dzieci.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Ze śmietanką
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Koperek siekamy. Szalotkę obieramy i również siekamy. Z łososiem robimy to samo, czyli siekamy na mała kawałeczki.
W misce rozdrabniamy twaróg, dodajemy do niego rybę, koperek, szalotkę, żółtko, sok z cytryny i śmietankę Łaciatą. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto filo rozwijamy na wilgotnej ściereczce (oddzielne płaty). Kroimy wzdłuż na 4 paski o szerokości około 9 cm. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarujemy masłem pierwszy płat. Na brzegu paska nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Zaczynamy zawijać, zaginamy brzeg ciasta tak, by przykrył farsz. Utworzy się trójkąt równoramienny (jego bok jest równy szerokości paska). Następnie powstały trójkąt obracamy wzdłuż jednego z boków, owijamy ciastem. Z każdym paskiem postępujemy tak samo. Na koniec powstałe trójkąty smarujemy lekko masłem i posypujemy sezamem.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 do 20 minut. Podajemy. Wychodzi około 28 trójkącików.
Dodaj komentarz