Sernik ze śliwkami

Pyszny sernik ze śliwkami to pomysł na letni deser w gronie najbliższych. Jeśli lubisz serniki z owocami, ten przepis jest dla Ciebie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 700 g śliwek węgierek
  • - 1 kg sera w wiaderku
  • - 220 g cukru
  • - 5 jajek
  • - sok z cytryny
  • - 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
  • - 200 g Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 4 łyżki kaszki manny
  • - 1 opak. kisielu
  • - 2 opak. budyniu waniliowego
  • - 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Śliwki umyj, wydrąż pestki i pokrój w ćwiartki. Przyrządź kisiel i połącz go ze śliwkami.



Krok 2

Ser, śmietankę Łaciatą i cukier wanilinowy zmiksuj, aż do połączenia się składników. Stopniowo dodawaj jajka, budynie w proszku, sok z cytryny i kaszkę mannę. Miksuj.



Krok 3

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę i wyrównaj wierzch. Wyłóż śliwki z kisielu. Piecz w piekarniku ok. 70 min. Po ostygnięciu wstaw do lodówki i schładzaj najlepiej całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.