Pieczony camembert

Pieczony camembert to bardzo sycąca i oryginalna przekąska. Możemy ją przygotować w piekarniku ale także w plenerze na grillu. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa bądź kawałkami mięsa smakuje wyśmienicie.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ser camembert (duży, najlepiej w drewnianym pudełeczku)
  • Ulubione pieczywo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) do polania

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.



Krok 2

Ser wyciągamy z opakowania i nacinamy w kratkę. Wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania.



Krok 3

Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy plasterki w środek sera w nacięcia.



Krok 4

Ser zawijamy lekko w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na blaszce. Pieczemy przez około 15 minut. Ser musi być płynny. Jeśli po 15 minutach jeszcze nie jest, to otwieramy folię i pieczemy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu podajemy z kromkami chleba (najlepiej opiekanymi) oraz możemy odrobinę polać miodem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.