Pieczony camembert to bardzo sycąca i oryginalna przekąska. Możemy ją przygotować w piekarniku ale także w plenerze na grillu. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa bądź kawałkami mięsa smakuje wyśmienicie.
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Ser wyciągamy z opakowania i nacinamy w kratkę. Wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania.
Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy plasterki w środek sera w nacięcia.
Ser zawijamy lekko w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na blaszce. Pieczemy przez około 15 minut. Ser musi być płynny. Jeśli po 15 minutach jeszcze nie jest, to otwieramy folię i pieczemy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu podajemy z kromkami chleba (najlepiej opiekanymi) oraz możemy odrobinę polać miodem.
Dodaj komentarz