Śliwkowo orzechowa nutella-domowy krem śliwkowy z czekoladą i orzechami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 3 kg śliwek,
  • 80 dag cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 8 dag ciemnego kakao,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • 25 dag orzechów włoskich bardzo drobno zielonych

Przygotowanie

Krok 1

1. Sliwki, myjemy, przepuszczamy przez maszynkę. Aby nie było skórek to dodatkowo mozna przepuscic przez sitko. Do miazszu ze sliwek dodajemy drobno zmielone orzechy , cukier , gotujemy około 2 godz by wszystko wyparowało. 2. Po tym czasie wyjmujemy z garnka 1\3 masy na rondelek i dodajemy do tej częsci masy pokruszone czekolady i cukry waniliowe i kakao, mieszamy.Mieszanke wkładamy do pozostałej masy. Calosc gotujemy około 30 minut, co chwilę mieszajac by sie nie przypaliło. Masę nakładamy do słoików, zakrecamy , i układamy do góry dnem. Gdy całkiem przestygna, przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.