Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36/22 cm wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.
Masło podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować, połączyć z jajkami, dodać aromat, masło, budyń i kaszę mannę, dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40-45 minut, ostudzić.
Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem. Zimne ciasto przekroić na 2 placki.
1 blat kakaowy, połowa kremu, sernik, reszta kremu, drugi blat kakaowy. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Rozpuścić w rondelku masło, dodać mleko i cukier puder. Gdy cukier puder się rozpuści zdjąć z ognia, dodać kakao i mieszać. Polewę ostudzić.
Dodaj komentarz