Ciasto korzenne z serową wkładką

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Masa budyniowa:

  • 1,5 szklanki mleka Łaciate
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 20 dag masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Sok z cytryny do smaku

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakaa
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Ciasto kakaowe

Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać.






Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36/22 cm wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.





Masa serowa

Masło podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować, połączyć z jajkami, dodać aromat, masło, budyń i kaszę mannę, dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40-45 minut, ostudzić.





Masa budyniowa

Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem. Zimne ciasto przekroić na 2 placki.





Kolejność przekładania

1 blat kakaowy, połowa kremu, sernik, reszta kremu, drugi blat kakaowy. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.





Polewa czekoladowa

Rozpuścić w rondelku masło, dodać mleko i cukier puder. Gdy cukier puder się rozpuści zdjąć z ognia, dodać kakao i mieszać. Polewę ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.