Pyszna i bardzo malinowa tarta, która zasmakuje każdemu łasuchowi. To przepis idealny na letni deser.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę trzeba przesiać i dodać do niej cukier puder, sól i pokrojone masło. Siekamy składniki nożem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Następnie układamy na spód maliny tak, aby zostawić około 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu. Następnie posypujemy maliny cukrem.
Brzegi ciasta zawijamy na owoce. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzegi ciasta. Wstawiamy gotową tarte do piekarnika na około 40 minut.
Dodaj komentarz