Rustykalna tarta z malinami

Pyszna i bardzo malinowa tarta, która zasmakuje każdemu łasuchowi. To przepis idealny na letni deser.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • ok 600 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę trzeba przesiać i dodać do niej cukier puder, sól i pokrojone masło. Siekamy składniki nożem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Następnie układamy na spód maliny tak, aby zostawić około 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu. Następnie posypujemy maliny cukrem.



Krok 3

Brzegi ciasta zawijamy na owoce. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzegi ciasta. Wstawiamy gotową tarte do piekarnika na około 40 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.