Babka drożdżowa

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zaczyn drożdżowy:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka Łaciate 2%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej

Pozostałe składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 125 g masła Mazurski Smak
  • 120 g cukru
  • 2 jajka M
  • 1 żółtko
  • 70 g rodzynek
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Lukier:

  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Krok 1

Zaczyn drożdżowy - wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.



Krok 2

Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.



Krok 3

Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę.



Wskazówki

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca. Wyrabiane ręcznie sprawia, że ciasto jest delikatniejsze, bardziej puszyste i elastyczne. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.