Ryba po grecku z morszczuka

Niezawodna potrawa, która nigdy się nie znudzi. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielna danie, ale równie dobrze sprawdzi się także jako przystawka.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z morszczuka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule białe
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Filety dopraw solą i przyprawą do ryb. Na jednym talerzyku daj roztrzepane jajko, a na drugi wysyp bułkę tartą.



Krok 2

Kawałki ryby maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, połóż filety i smaż 8 minut z każdej strony. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Smaż na patelni przez 5 minut.



Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu oraz przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj i duś, aż do miękkości.



Krok 4

W szklanym naczyniu układaj na przemian warstwę ciepłej ryby i duszonych warzyw. Wierzch skrop sokiem z cytryny i ozdób posiekają natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.