Cielęcina z pigwą

Cielęcina z pigwą jest zdrowym i jednocześnie smacznym daniem. Pigwa jest owocem, który w okresie zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem naszej diety. Jest ona źródłem witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, które wzmacniają odporność organizmu i wspomagają nasz układ odpornościowy w walce z grypą.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g cielęciny,
  • 4 pigwy,
  • 3 duże cebule,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka soku pomidorowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka papryki,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy cebulę i kroimy w cienkie plastry. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i szklimy ją lekko.



Krok 2

Mięso cielęce myjemy i suszymy, dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy połowę pozostałego masła i smażymy na niej mięso.



Krok 3

Na pozostałej części masła smażymy pokrojone na ósemki pigwy. Do garnka z cebulą dodajemy mięso i sok pomidorowy. Całość dusimy 20 minut, po czym dodajemy pigwę i dusimy dalej przez kolejne 5 minut.



Krok 4

Całość z garnka przekładamy do miseczek, posypujemy majerankiem i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.