Cielęcina z pigwą jest zdrowym i jednocześnie smacznym daniem. Pigwa jest owocem, który w okresie zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem naszej diety. Jest ona źródłem witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, które wzmacniają odporność organizmu i wspomagają nasz układ odpornościowy w walce z grypą.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Obieramy cebulę i kroimy w cienkie plastry. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę i szklimy ją lekko.
Mięso cielęce myjemy i suszymy, dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy połowę pozostałego masła i smażymy na niej mięso.
Na pozostałej części masła smażymy pokrojone na ósemki pigwy. Do garnka z cebulą dodajemy mięso i sok pomidorowy. Całość dusimy 20 minut, po czym dodajemy pigwę i dusimy dalej przez kolejne 5 minut.
Całość z garnka przekładamy do miseczek, posypujemy majerankiem i podajemy.
Dodaj komentarz