Sajgonki z mięsem mielonym

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Farsz:

  • 1 garść makaronu ryżowego - nitki
  • Sos sojowy
  • Pieprz i sól
  • 0,5 mięsa mielonego wieprzowego
  • 10 pieczarek (dużych)
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • Papier ryżowy
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami

Przygotowanie

Farsz

Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu.




Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.




Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.




Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić.



Płaty ryżowe

Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce. Na środku placka ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik. Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać, by podczas smażenia nie skleiły się. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem słodko-kwaśnym .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.