Zupa ziemniaczana z kalafiorem

Autor:

Śnieżynka

Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować. Obrane ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe i gotować. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Wsypą mąkę, wymieszać, połączyć z ziemniakami. 10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojony na różyczki kalafior, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dodać obrane mięso z żeberek, podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20-30 dag żeberek wieprzowych lub kości
  • 20 dag ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 10-15 dag kalafiora
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.



Krok 2

Obrane ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe i gotować.



Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, wsypać mąkę, wymieszać, połączyć z ziemniakami.



Krok 4

10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojony na różyczki kalafior, gotować do miękkości.



Krok 5

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dodać obrane mięso z żeberek, podgrzać.



Krok 6

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.