Ekspresowa tarta na spodzie z ciasta francuskiego, w której główne skrzypce grają sezonowe szparagi - najlepiej wybrać te młode i cienkie. Tarta świetnie sprawdzi się zarówno na obiad (solo lub jako dodatek do mięs), jak i na spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końce. Natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej ciasto francuskie, zagiąć boki tak, aby tworzyły ranty. Spód ponakłuwać widelcem.
Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę.
W miseczce wymieszać jajko, śmietankę, parmezan, gałkę muszkatołową, sok i skórkę z cytryny.
Na spodzie ułożyć szparagi. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut.
Dodaj komentarz