Tarta ze szparagami na spodzie z ciasta francuskiego

Ekspresowa tarta na spodzie z ciasta francuskiego, w której główne skrzypce grają sezonowe szparagi - najlepiej wybrać te młode i cienkie. Tarta świetnie sprawdzi się zarówno na obiad (solo lub jako dodatek do mięs), jak i na spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
  • - 1 pęczek młodych, zielonych szparagów
  • - 1 jajko
  • - 125 ml śmietanki Łaciata 30%
  • - 5 łyżek parmezanu
  • - skórka starta z 1 cytryny
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końce. Natrzeć oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.



Krok 3

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej ciasto francuskie, zagiąć boki tak, aby tworzyły ranty. Spód ponakłuwać widelcem.



Krok 4

Cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę.



Krok 5

W miseczce wymieszać jajko, śmietankę, parmezan, gałkę muszkatołową, sok i skórkę z cytryny.



Krok 6

Na spodzie ułożyć szparagi. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.