Pyszny tort, który zawsze się udaje. Chrupiąca beza, świeżo ubita bita śmietanka, lody i owoce - idealny deser na każdą okazję.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Formę wyłóż folią spożywczą. Delikatnie miękkie lody oraz sorbety wyłóż warstwowo do formy wg uznania, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalki.
Bezę najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Białka ubij na sztywno, następnie cały czas miksując, partiami dodawaj cukier puder, cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Ubijaj do czasu, aż żadne grudki cukru nie będą wyczuwalne między palcami. Na koniec wmieszaj zmielone orzechy i powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Piekarnik rozgrzej do 140 stopni C (grzanie góra-dół)
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysuj okrąg o średnicy formy, w której znajdują się lody.
Wyciskając masę z rękawa cukierniczego uformuj kształt okręgu.
Obok wyciśnij kilka prostokątnych bezików, które posłużą do dekoracji boku deseru.
Wstaw blachę do piekarnika na 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz bezę przez 1,5-2h. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki. Zimną śmietankę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Wyjmij lody z formy, usuń folię i ułóż lody na blacie bezowym ułożonym na talerzu do serwowania.
Wierzch oraz boki udekoruj bitą śmietaną, do boków przyklej prostokątne beziki i całość udekoruj świeżymi malinami oraz miechunką lub miętą. Podawaj natychmiast.
Dodaj komentarz