Torcik bezowo-lodowy z bitą śmietaną i malinami

Pyszny tort, który zawsze się udaje. Chrupiąca beza, świeżo ubita bita śmietanka, lody i owoce - idealny deser na każdą okazję.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na bezę:

  • 5 białek jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie:

  • 500 ml sorbetu malinowego
  • 500 ml sorbetu mango
  • 500 ml lodów waniliowych
  • 400 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Świeże maliny do dekoracji
  • Miechunka lub mięta do dekoracji
  • Dodatkowo:
  • Okrągła forma o średnicy 18-20 cm
  • Folia spożywcza

Przygotowanie

Krok 1

Formę wyłóż folią spożywczą. Delikatnie miękkie lody oraz sorbety wyłóż warstwowo do formy wg uznania, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalki.

Bezę najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Białka ubij na sztywno, następnie cały czas miksując, partiami dodawaj cukier puder, cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Ubijaj do czasu, aż żadne grudki cukru nie będą wyczuwalne między palcami. Na koniec wmieszaj zmielone orzechy i powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego.



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 140 stopni C (grzanie góra-dół)
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysuj okrąg o średnicy formy, w której znajdują się lody.
Wyciskając masę z rękawa cukierniczego uformuj kształt okręgu.
Obok wyciśnij kilka prostokątnych bezików, które posłużą do dekoracji boku deseru.

Wstaw blachę do piekarnika na 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz bezę przez 1,5-2h. Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.



Krok 3

Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki. Zimną śmietankę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Wyjmij lody z formy, usuń folię i ułóż lody na blacie bezowym ułożonym na talerzu do serwowania.
Wierzch oraz boki udekoruj bitą śmietaną, do boków przyklej prostokątne beziki i całość udekoruj świeżymi malinami oraz miechunką lub miętą. Podawaj natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.