Filet z kurczaka doprawić sola i wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć mięso ok. 5 minut z każdej strony. W małej miseczce połączyć 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 miodu i 1 łyżeczkę oliwy. Nabrać mieszankę na pędzelek i pokryć połowę kurczaka po czym grillować kolejne 2 minuty, po tym czasie obrócić mięso na drugą stronę i powtórzyć czynność. Odłożyć kurczaka na talerz aby ostygł.
Podsmażyć boczek aż będzie złocisty i chrupiący. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w drobną kostkę i odsączyć nadmiar wody. Awokado obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny aby zachować jego kolor. Cebulkę pokroić w piórka. Rozedrzeć sałatę na mniejsze części lub obmyć i osuszyć gotową mieszankę. Ser pokroić w kostkę.
Tak przygotowane składniki układać na talerzu przy sobie, długimi pasami. Na koniec połączyć składniki na sos Winegret - ocet winny, 3 łyżki oliwy, łyżkę miodu i 1/2 łyżeczki musztardy. Polać sałatkę lub podać sos osobno.
Dodaj komentarz