Sałatka COBB

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g filetu z kurczaka
  • - 150 g boczku
  • - 2 ugotowane jajka
  • - 1 awokado Hass
  • - 1 pomidor malinowy
  • - 1/2 cebuli
  • - 50-70 g sera pleśniowego
  • - mix sałat
  • - łyżka oleju
  • - 1 łyżeczka musztardy
  • - 2 łyżeczki miodu
  • - 4 łyżki oliwy extra virgin
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filet z kurczaka doprawić sola i wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć mięso ok. 5 minut z każdej strony. W małej miseczce połączyć 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 miodu i 1 łyżeczkę oliwy. Nabrać mieszankę na pędzelek i pokryć połowę kurczaka po czym grillować kolejne 2 minuty, po tym czasie obrócić mięso na drugą stronę i powtórzyć czynność. Odłożyć kurczaka na talerz aby ostygł.



Krok 2

Podsmażyć boczek aż będzie złocisty i chrupiący. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w drobną kostkę i odsączyć nadmiar wody. Awokado obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny aby zachować jego kolor. Cebulkę pokroić w piórka. Rozedrzeć sałatę na mniejsze części lub obmyć i osuszyć gotową mieszankę. Ser pokroić w kostkę.



Krok 3

Tak przygotowane składniki układać na talerzu przy sobie, długimi pasami. Na koniec połączyć składniki na sos Winegret - ocet winny, 3 łyżki oliwy, łyżkę miodu i 1/2 łyżeczki musztardy. Polać sałatkę lub podać sos osobno.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.