Zielone naleśniki z łososiem i musem z awokado i zielonego groszku

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 200 ml mleka Łaciate 2%
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 jajka M lub L
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • ok. 250 g filetów z łososia wędzonych na zimno
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 50 g Dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche Mlekpol
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 świeżej zielonej papryczki chilli
  • ok. 0,5 łyżeczki soli
  • kilka łyżek śmietany Mazurski Smak 12%

Przygotowanie

Naleśniki:

Szpinak opłucz zimną wodą i odsącz na sitku, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż szpinak do naczynia (miseczki, garnka) z wysokimi ściankami.
Wodę i mleko wymieszaj, połowę płynu przelej do szpinaku. Szpinak zblenduj na gładką masę.
Zblendowany szpinak przelej do wody z mlekiem, dodaj jajka, łyżkę oleju, sól i połowę mąki. Zblenduj, dodaj druga porcję mąki i zblenduj lub zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na 15 minut (w tym czasie ciasto delikatnie zgęstnieje).

Patelnię mocno rozgrzej, dodaj łyżkę oleju rozsmarowując ją równomiernie na powierzchni patelni.
Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, aby przykryło powierzchnię patelni. Naleśniki powinny być cienkie.
Po ok. 30 - 45 sekundach przewracaj na drugą stronę i smaż kolejne 30 - 45 sekund. Gotowy naleśnik przełóż na talerz i od razu smaż drugi. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim.



Nadzienie:

Groszek ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody (zgodnie z informacją podaną na opakowaniu). Miękki groszek odstaw do całkowitego wystudzenia.
Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wydrąż miąższ, który przełóż do ugotowanego groszku. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, dip śmietanowy, drobno pokrojoną pikantną papryczkę, sok z cytryny oraz sól. Zblenduj na gładko.
Łososia pokrój na mniejsze kawałki.



Podanie:

Na każdym naleśniku nałóż porcję musu z groszku i awokado, dodaj łososia i zawiń. Przełóż naleśniki na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzej przez 2-3 minuty i przełóż na talerz. Na wierzch każdego naleśnika nałóż łyżeczkę kwaśnej śmietany.
Kwaśną śmietanę można również dodać bezpośrednio do środka naleśnika, ale nie mieszać jej z musem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.