Tarta flambee z serem kozim, boczkiem i miodem

Słodka-słona tarta o nietuzinkowym smaku. Ser kozi i miód to duet idealny, a gdy dodamy do tego jeszcze delikatne ciasto i chrupiący boczek otrzymamy prawdziwą bombę smaków, która przekona do siebie nawet najbardziej sceptycznych gości.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 125 ml wody,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany 18% Łaciata,
  • - 200 g sera koziego w roladce,
  • - 150 g wędzonego boczku,
  • - 2 łyżki płynnego miodu,
  • - 1 mała czerwona cebula,
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, wodę, oliwę i sól zagnieść w gładkie, elastyczne ciasto. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek, który należy następnie przełożyć na blaszkę (najlepiej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 2

Ser kozi pokroić w plastry, cebulę w piórka, a boczek w słupki.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 250°C.



Krok 4

Śmietanę posolić do smaku. Rozsmarować na placku. Tartę posypać równomiernie pokrojonymi dodatkami. Polać miodem.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.