Białko ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać sól i pieprz cayenne i ponownie ubić. Do masy bezowej dodać orzechy i migdały, delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej bakalie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i piec około 35 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe orzechy i migdały nabierają ładnego złotego koloru i są chrupiące.
Jeżeli chcemy by miały kolor bardziej brązowy, cukier kryształ należy częściowo zastąpić cukrem trzcinowym.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Gruszki i jabłka umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Umieścić je w wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, by nie ściemniały. Roszponkę umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Gruszki ułożyć na przemian z jabłkami w niewielki stos. Poszczególne plasterki można delikatnie posmarować sosem. Gruszki i jabłka polać sosem jogurtowym, posypać pokruszonym serkiem kozim, karmelizowanymi orzechami i migdałami oraz roszponką.
Dodaj komentarz