Sałatka gruszkowo - jabłkowa z serem kozim, roszponką oraz orzechami i migdałami karmelizowanymi na ostro

Autor:

Iwona Chmiel

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na sałatkę:

  • - 2 gruszki,
  • - 2 jabłka,
  • - 80 g serka koziego ,
  • - sok z 1/2 cytryny,
  • - 50 g sałaty roszponki,
  • - 1 szklanka karmelizowanych na ostro orzechów włoskich i migdałów

Składniki sosu:

  • - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ,
  • - 2 łyżeczki octu winnego,
  • - 40 g serka koziego ,
  • - 1 ząbek czosnku (zmiażdżony),
  • - sól, pieprz

Składniki na karmelizowane na ostro orzechy i migdały

  • - 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich i migdałów,
  • - 1 białko jaja kurzego,
  • - 1/2 szklanki cukru,
  • - 1/4 łyżeczki soli,
  • - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie

Wykonanie karmelizowanych orzechów i migdałów:

Białko ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać sól i pieprz cayenne i ponownie ubić. Do masy bezowej dodać orzechy i migdały, delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej bakalie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i piec około 35 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe orzechy i migdały nabierają ładnego złotego koloru i są chrupiące.
Jeżeli chcemy by miały kolor bardziej brązowy, cukier kryształ należy częściowo zastąpić cukrem trzcinowym.



Wykonanie sosu:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.



Wykonanie sałatki:

Gruszki i jabłka umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Umieścić je w wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, by nie ściemniały. Roszponkę umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Gruszki ułożyć na przemian z jabłkami w niewielki stos. Poszczególne plasterki można delikatnie posmarować sosem. Gruszki i jabłka polać sosem jogurtowym, posypać pokruszonym serkiem kozim, karmelizowanymi orzechami i migdałami oraz roszponką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.