Sałatka kalafiorowo orzechowa

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g różyczek kalafiora
  • ½ pęczka koperku
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz

Sos orzechowy:

  • 200 ml śmietanki Łaciata 12%
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Różyczki kalafiora opłukać, osączyć na sicie, zetrzeć na tarce o dużych otworach.



Krok 2

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć też na tarce.



Krok 3

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do szklanki.



Krok 4

Następnie do czosnku dodać śmietankę Łaciatą i orzechy drobno posiekane lub tarte, dokładnie wymieszać.



Krok 5

Sałatkę wymieszać z sosem orzechowym, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.