W jesienne, chłodne dni nie tylko potrzebujemy witamin, ale także czegoś rozgrzewającego. Idealnym składnikiem jesiennych sałatek będzie cynamon. Słodka przyprawa idealnie łączy się z owocami, rozgrzewa, nadaje specyficznego smaku i wypełnia zapachem całe pomieszczenie, w którym się znajduje.
Danie: Deser, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Otwieramy puszkę brzoskwiń, wyciągamy je, a następnie kroimy w małą kostkę. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Mandarynki obieramy ze skóry oraz z białych błonek.
Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Z granatu wydobywamy pestki. Wszystkie składniki są już gotowe, więc zabieramy się do starcia laski cynamonu na drobny proszek. Zostawiamy to na koniec, aby zachować jak najwięcej aromatu.
Wszystkie składniki posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Dekorujemy anyżem i listkami mięty.
Dodaj komentarz