Sałatka mandarynkowa z cynamonem

W jesienne, chłodne dni nie tylko potrzebujemy witamin, ale także czegoś rozgrzewającego. Idealnym składnikiem jesiennych sałatek będzie cynamon. Słodka przyprawa idealnie łączy się z owocami, rozgrzewa, nadaje specyficznego smaku i wypełnia zapachem całe pomieszczenie, w którym się znajduje.

Danie: Deser, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie brzoskwiń w puszce
  • 0,5 kg mandarynek
  • ¼ laski cynamonu
  • 4 kiwi
  • 3 jabłka
  • 1 granat
  • 2 banany
  • listki mięty do dekoracji
  • anyż do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Sposób przygotowania w krokach:

Otwieramy puszkę brzoskwiń, wyciągamy je, a następnie kroimy w małą kostkę. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Mandarynki obieramy ze skóry oraz z białych błonek.



Krok 2

Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Z granatu wydobywamy pestki. Wszystkie składniki są już gotowe, więc zabieramy się do starcia laski cynamonu na drobny proszek. Zostawiamy to na koniec, aby zachować jak najwięcej aromatu.



Krok 3

Wszystkie składniki posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Dekorujemy anyżem i listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.