Malinowo-czekoladowe brownie z kremem

Spróbuj tego warstwowego ciasta. Przełożone kremem smakuje wyśmienicie, a samo brownie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • kubeczek malin
  • 300 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 g kakao w proszku
  • 300 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1


Do małego garnka włóż masło i czekoladę. Wlej wrzącą wodę i rozpuść składniki na małym ogniu.
Po kilku minutach, odstaw garnek.



Krok 2


Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Zmiksuj 200 g cukru z ubitymi jajkami na pianę. Połącz je z czekoladową mieszaninę, energicznie mieszając.



Krok 3


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Wrzuć do mieszaniny. Mieszaj, aż do połączenia się składników. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii i zmiksuj.



Krok 4


Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch ciasta.



Krok 5


Piecz w piekarniku przez 20 min.



Krok 6

Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia. Przepołów je w poziomie, tak by na środku znalazła się masa kremowa z malinami.



Krok 7

Ubij schłodzoną śmietankę Łaciatą. Dodaj maliny i pozostały cukier. Energicznie mieszaj.
Masę malinową wyłóż na wystudzone ciasto i przykryj drugim płatem brownie. Na końcu posyp cukrem pudrem. Ciasto przechowuj w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.