Sałatka ryżowa z brokułem i ciecierzycą

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sałatka:

  • 500 g różyczek brokuła
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 torebka ryżu basmanti lub jaśminowego
  • garść migdałów
  • pół pęczka świeżej kolendry

Dressing:

  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dressingu przełóż do miski i zblenduj na gładko.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłucz zimną wodą i odsącz na sitku.
Różyczki kalafiora wrzuć do gotującej się wody, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 minuty. Odsącz warzywa z wody i odstaw do wystudzenia.
Do miski przełóż odsączoną z zalewy ciecierzycę, dodaj ryż, różyczki brokuła oraz pokrojone drobno migdały. Na koniec dodaj do sałatki posiekaną kolendrę. Przed podaniem wymieszaj dokładnie składniki sałatki z dresingiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.