Latem możemy nie tylko robić sałatki ze świeżych warzyw, możemy mieszać je z owocami, które dodadzą lekkości i słodkiego smaku. Sałatkę przygotujesz w kilka minut. Możesz przygotować ją także na imprezę.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Pomarańczowe i czerwone pomidorki myjemy razem ze śliwkami, a następnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Kiedy śliwki są już suche drylujemy je i każdą kroimy wzdłuż na 4 części.
Awokado myjemy, usuwamy pestkę i kroimy na małe kawałki. Śliwki, pomidorki i awokado układamy w miseczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do pozostałych składników.
Z arbuza wykrawamy kulki za pomocą łyżki do lodów. Dodajemy kuleczki arbuza do sałatki. Na wierzch kruszymy ser feta. Możemy podać dodatkowo kawałki arbuza do dekoracji.
Pomidorki koktajlowe możemy sparzyć i obrać ze skórki, jeżeli istnieje taka potrzeba. Wybierając awokado postawmy na to dojrzałe, jest bardziej soczyste i miękkie, co ułatwi krojenie.
Dodaj komentarz