Arbuzowa sałatka z fetą

Latem możemy nie tylko robić sałatki ze świeżych warzyw, możemy mieszać je z owocami, które dodadzą lekkości i słodkiego smaku. Sałatkę przygotujesz w kilka minut. Możesz przygotować ją także na imprezę.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 40 dkg różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • - 1 awokado
  • - 4 dojrzałe śliwki węgierki
  • - 1 mała cebula czerwona
  • - 1/3 arbuza
  • - 1 opakowanie sera feta

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańczowe i czerwone pomidorki myjemy razem ze śliwkami, a następnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Kiedy śliwki są już suche drylujemy je i każdą kroimy wzdłuż na 4 części.



Krok 2

Awokado myjemy, usuwamy pestkę i kroimy na małe kawałki. Śliwki, pomidorki i awokado układamy w miseczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do pozostałych składników.



Krok 3

Z arbuza wykrawamy kulki za pomocą łyżki do lodów. Dodajemy kuleczki arbuza do sałatki. Na wierzch kruszymy ser feta. Możemy podać dodatkowo kawałki arbuza do dekoracji.



Wskazówki

Pomidorki koktajlowe możemy sparzyć i obrać ze skórki, jeżeli istnieje taka potrzeba. Wybierając awokado postawmy na to dojrzałe, jest bardziej soczyste i miękkie, co ułatwi krojenie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.