Sałatka śledziowa z fasolą

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas,
  • 150 g fasoli Jaś,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i skroić. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać do obgotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażyć tak samo marchewkę, paprykę i pomidora. Za każdym razem, kiedy zmiękną przekładać do fasoli. Postawić garnek z warzywami na ogniu, dodając resztę oleju, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i cukier. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Wystudzone warzywa wymieszać ze śledziem i odstawić, aby sałatka się przegryzła. Smacznego :)



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.