Do niewątpliwych zalet buraków w kolorze żółtym należą wartości estetyczne. Złote warzywo, podane w sąsiedztwie nawet najbardziej burej kaszy gryczanej rozświetli każde danie. Jeśli staramy się przestrzegać sezonowego i lokalnego menu, taka odmiana kolorystyczna ożywi nasz jadłospis, który w sezonie na bulwy czasem ciężko urozmaicić.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Główkę sałaty obdzieramy z liści, myjemy je i rwiemy na mniejsze części. Układamy na talerzach, dodajemy rukolę.
Obieramy ze skórki buraki i kroimy w plastry razem z rzodkiewką i cukinią. Plastry buraków przekrawamy na pół.
Na końcu na pół kroimy pomidorki koktajlowe, dodajemy do reszty składników i skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz