Pieczony ser feta z pomidorkami, oliwkami i ziołami to nietypowy pomysł na wykorzystanie tego popularnego greckiego produktu. Idealny na kolację - pod koniec pieczenia do piekarnika można dorzucić kromki bagietki posmarowane oliwą z oliwek, będą świetnie pasować. Ważne, by wybrać prawdziwy ser feta, który nie zawiera mleka krowiego.
Danie: Kolacja
Osób: 1-2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Czosnek posiekać. Suszone oregano i chili w płatkach utrzeć w moździerzu. Oliwki i pomidorki pokroić na ćwiartki.
Ser feta położyć na folię aluminiową. Polać oliwą, natrzeć czosnkiem, posypać utartym oregano i chili. Na górze położyć oliwki i pomidorki. Posypać świeżymi ziołami.
Folię aluminiową zawinąć w kopertę, położyć na blaszkę i piec 13 minut. Następnie rozwinąć górną warstwę folii i zapiekać jeszcze 7 minut.
Dodaj komentarz