Sałatka z fasolki szparagowej, pomidorków i boczku

Ciekawy sposób na wykorzystanie trwającego obecnie sezonu na fasolkę szparagową. Proste połączenie o wyjątkowym smaku. Taka sałatka może stanowić samodzielną kolację lub być dodatkiem do obiadu czy też dań z grilla. Zdecydowanie warta wypróbowania.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g zielonej fasolki szparagowej,
  • - 250 g pomidorków koktajlowych,
  • - 100 g boczku w plastrach,
  • - 30 g tartego parmezanu,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Usunąć końce fasolki szparagowej, a następnie ugotować ją w osolonej wodzie do miękkości, około 7-9 minut. Dokładnie odsączyć, przełożyć do miski, polać łyżką oliwy z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem.



Krok 2

Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć do chrupkości na mocno rozgrzanej patelni.



Krok 3

Pomidorki umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Czosnek bardzo drobno posiekać. W misce dokładnie wymieszać pomidorki, pozostałe 2 łyżki oliwy i czosnek. Posolić i popieprzyć.



Krok 4

Do miski z pomidorkami dorzucić fasolkę i boczek. Dokładnie wymieszać.



Krok 5

Przełożyć na półmisek lub 2 talerze. Posypać parmezanem i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.