Sałatka z grillowanych warzyw

Alternatywą dla świeżych warzyw mogą być warzywa grillowane. Jest to sałatka smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na imprezę dla znajomych.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kukurydza
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 1 brokuł
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw musimy pokroić wszystkie warzywa. Zaczynamy od kukurydzy, cukinii i bakłażana. Kukurydzę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Natomiast cukinię i bakłażana kroimy w cieńsze plasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie warzywa grillujemy.



Krok 2

Kiedy pierwsza tura warzyw będzie już na grillu, kroimy paprykę na dosyć sporę części. Pamiętajmy, aby usunąć gniazda nasienne. Dodajemy ją do grillujących się warzyw.



Krok 3

Na sam koniec, na rozgrzany grill kładziemy pomidory, wystarczy tylko chwila, aby były gotowe. Teraz wszystkie warzywa możemy ściągnąć jednocześnie i przystroić bazylią.



Wskazówki

Na taką grillowaną sałatkę możemy sobie pozwolić nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok. Wystarczy grillowa patelnia, na której smażymy warzywa, a efekt będzie podobny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.