Alternatywą dla świeżych warzyw mogą być warzywa grillowane. Jest to sałatka smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na imprezę dla znajomych.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Najpierw musimy pokroić wszystkie warzywa. Zaczynamy od kukurydzy, cukinii i bakłażana. Kukurydzę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Natomiast cukinię i bakłażana kroimy w cieńsze plasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie warzywa grillujemy.
Kiedy pierwsza tura warzyw będzie już na grillu, kroimy paprykę na dosyć sporę części. Pamiętajmy, aby usunąć gniazda nasienne. Dodajemy ją do grillujących się warzyw.
Na sam koniec, na rozgrzany grill kładziemy pomidory, wystarczy tylko chwila, aby były gotowe. Teraz wszystkie warzywa możemy ściągnąć jednocześnie i przystroić bazylią.
Na taką grillowaną sałatkę możemy sobie pozwolić nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok. Wystarczy grillowa patelnia, na której smażymy warzywa, a efekt będzie podobny.
Dodaj komentarz