Sałatka z grillowanym batatem, fetą, granatem i miętą

Słodkie bataty, słony ser feta, kwaśny granat i orzeźwiająca mięta… Idealne połączenie smaków w tej sałatce sprawia, że nie potrzebuje ona dressingu. Bataty można przygotować oczywiście w piekarniku, ale dzięki grillowaniu nabierają obłędnego, dymnego aromatu. Sałatka sprawdzi się zarówno jako osobne danie, jak i dodatek do mięs z grilla.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 duże bataty
  • - 1 duży granat
  • - 200 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
  • - duży pęczek świeżej mięty
  • - oliwa z oliwek
  • - mielona sól morska

Przygotowanie

Krok 1

Bataty obrać i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Umieścić w misce, skropić oliwą i posolić. Tak przygotowane bataty umieścić na tacce grillowej lub folii aluminiowej. Jeśli używamy folii aluminiowej, należy ją ponakłuwać nożem, a po wyłożeniu batatów zawinąć w kopertę.



Krok 2

Umieścić bataty na grillu. Co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia, przy okazji mieszając.



Krok 3

W międzyczasie przygotować resztę sałatki. Granat obrać, miętę posiekać, ser feta pokroić w kosteczkę. Umieścić razem w misie i wymieszać.



Krok 4

Gdy bataty będą już miękkie, zdjąć z grilla i dodać do sałatki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.