Słodkie bataty, słony ser feta, kwaśny granat i orzeźwiająca mięta… Idealne połączenie smaków w tej sałatce sprawia, że nie potrzebuje ona dressingu. Bataty można przygotować oczywiście w piekarniku, ale dzięki grillowaniu nabierają obłędnego, dymnego aromatu. Sałatka sprawdzi się zarówno jako osobne danie, jak i dodatek do mięs z grilla.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bataty obrać i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Umieścić w misce, skropić oliwą i posolić. Tak przygotowane bataty umieścić na tacce grillowej lub folii aluminiowej. Jeśli używamy folii aluminiowej, należy ją ponakłuwać nożem, a po wyłożeniu batatów zawinąć w kopertę.
Umieścić bataty na grillu. Co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia, przy okazji mieszając.
W międzyczasie przygotować resztę sałatki. Granat obrać, miętę posiekać, ser feta pokroić w kosteczkę. Umieścić razem w misie i wymieszać.
Gdy bataty będą już miękkie, zdjąć z grilla i dodać do sałatki.
Dodaj komentarz