Sorbet pomarańczowo-cytrynowy

Pyszny i orzeźwiający sorbet, który idealnie sprawdzi się w upalny dzień. Na pewno zasmakuje całej rodzinie. Możesz go także przygotować jako deser na przyjęcie, oczarujesz nim gości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - 2 pomarańcze
  • - 30 dag cukru granulowanego
  • - 1/2 l wody
  • - 1 cytryna (starta z niej skórka)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku ugotuj wodę z cukrem wraz ze startą skórką z cytryny. Otrzymany syrop przelej przez sitko, żeby usunąć resztki skórki z cytryny. Odstaw do przestudzenia.



Krok 2

Dodaj do syropu sok z cytryny i dwóch pomarańczy. Wymieszaj i włóż do lodówki.



Krok 3

Po schłodzeniu masy sorbetowej zmiksuj ją na wysokich obrotach.



Krok 4 

Tak przygotowany sorbet przełóż do foremek i włóż do zamrażalnika na ok. 2 h. Gotowe!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.