Tarta szpinakowa z serem feta (średnica 30 cm)

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka

Nadzienie

  • 1 op. szpinaku mrożonego,
  • 1 op. szpinaku świeżego,
  • 4-5 ząbki czosnku,
  • 20g masła,
  • 300g pomidorków koktajlowych,
  • 150g sera żółtego Mlekpol,
  • 100g sera feta

Sos

  • 150 ml śmietanki Łaciata 30% ,
  • 150g serka kremowego Łaciaty,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

Krok 1. Ciasto kruche

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jajko. Wyrabiać aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyłożyć do formy i wylepić dno oraz boki. Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), na dno wysypać suchą fasolę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 13 minut na złoty kolor.



Krok 2. Nadzienie

Czosnek podsmażyć na patelni na maśle, dodać szpinak i dalej podsmażać do odparowania wody. Przełożyć szpinak na podpieczoną tartę, ułożyć pomidorki i ser feta, posypać serem żółtym.



Krok 3. Sos

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać sosem tartę. Wstawić tartę do piekarnika jeszcze na około 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.