Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jajko. Wyrabiać aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyłożyć do formy i wylepić dno oraz boki. Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), na dno wysypać suchą fasolę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 13 minut na złoty kolor.
Czosnek podsmażyć na patelni na maśle, dodać szpinak i dalej podsmażać do odparowania wody. Przełożyć szpinak na podpieczoną tartę, ułożyć pomidorki i ser feta, posypać serem żółtym.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać sosem tartę. Wstawić tartę do piekarnika jeszcze na około 10 minut.
Dodaj komentarz