Brokuły to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C. Podobnie, jak inne zielone warzywa, zawierają także mnóstwo witaminy K, która w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także oczyszczający chlorofil. 100 gramów, czyli mniej więcej jedna spora garść surowych brokułowych różyczek, zapewni nam pełną dzienną dawkę obydwu tych witamin, a także jest nisko kaloryczna.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do garnka z wrzątkiem wkładamy 4 jajka i gotujemy je około 8 minut, aż ugotują się na twardo. Czas gotowania jajek zależy od wielkości ognia/mocy kuchenki i na każdej może być trochę inny.
Kiedy jajka będą już gotowe wyciągamy je i czekamy aż ostygną, w tym czasie odcedzamy kukurydzę. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kroimy brokuła na mniejsze części. Jajka powinny do tego czasu ostygnąć, obieramy je ze skórki i przekrawamy na pół.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy Śmietankę Łaciatą 12%, dzięki niej sałatka będzie miała lekką i kremową konsystencję
Dodaj komentarz