Sałatka z jajkiem, brokułami i śmietanką

Brokuły to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C. Podobnie, jak inne zielone warzywa, zawierają także mnóstwo witaminy K, która w naszym organizmie odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także oczyszczający chlorofil. 100 gramów, czyli mniej więcej jedna spora garść surowych brokułowych różyczek, zapewni nam pełną dzienną dawkę obydwu tych witamin, a także jest nisko kaloryczna.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 jajka
  • - 1 brokuł
  • - 1 puszka kukurydzy
  • - 1 opakowanie Śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z wrzątkiem wkładamy 4 jajka i gotujemy je około 8 minut, aż ugotują się na twardo. Czas gotowania jajek zależy od wielkości ognia/mocy kuchenki i na każdej może być trochę inny.



Krok 2

Kiedy jajka będą już gotowe wyciągamy je i czekamy aż ostygną, w tym czasie odcedzamy kukurydzę. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kroimy brokuła na mniejsze części. Jajka powinny do tego czasu ostygnąć, obieramy je ze skórki i przekrawamy na pół.



Krok 3

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy Śmietankę Łaciatą 12%, dzięki niej sałatka będzie miała lekką i kremową konsystencję



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.