Nie ma nic lepszego, niż połączenie łagodnego w smaku awokado z orzechami oraz z charakterystycznym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. Sałatka z tych składników idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy, czy też zdrowa, pożywna kolacja.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Zaczynamy od umycia i osuszenia sałaty. Następnie wykładamy sałatę do naczynia, w którym będzie znajdować się sałatka.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie awokado. Dokładnie myjemy, a następnie przekrawamy je na pół. Staramy się wbić nóż w pestkę awokado i przekręcić tak, aby udało się ją wyjąć. Po usunięciu pestki możemy za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, a następnie pokroić go w paski bądź kostkę. Tak przygotowane awokado wykładamy na sałatę.
Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze części i posypujemy nimi sałatkę. Ser pleśniowy kruszymy w dłoniach i równomiernie rozsypujemy do wnętrza naczynia.
Teraz wystarczy już tylko skropić sałatkę oliwą z oliwek oraz dodać soli i pieprzu.
Dodaj komentarz