Sałatka z awokado, orzechami włoskimi oraz z dodatkiem sera pleśniowego

Nie ma nic lepszego, niż połączenie łagodnego w smaku awokado z orzechami oraz z charakterystycznym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. Sałatka z tych składników idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy, czy też zdrowa, pożywna kolacja.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 dojrzałe awokado
  • - ½ główki sałaty
  • - 40 g orzechów włoskich
  • - 50 g sera błękitnego sera pleśniowego
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od umycia i osuszenia sałaty. Następnie wykładamy sałatę do naczynia, w którym będzie znajdować się sałatka.



Krok 2

Kolejnym krokiem jest przygotowanie awokado. Dokładnie myjemy, a następnie przekrawamy je na pół. Staramy się wbić nóż w pestkę awokado i przekręcić tak, aby udało się ją wyjąć. Po usunięciu pestki możemy za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, a następnie pokroić go w paski bądź kostkę. Tak przygotowane awokado wykładamy na sałatę.



Krok 3

Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze części i posypujemy nimi sałatkę. Ser pleśniowy kruszymy w dłoniach i równomiernie rozsypujemy do wnętrza naczynia.



Krok 4

Teraz wystarczy już tylko skropić sałatkę oliwą z oliwek oraz dodać soli i pieprzu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.