Kurczak duszony w sosie pomidorowym z papryką, cebulą i czarnymi oliwkami

Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Kurczak duszony w sosie pomidorowym, z dodatkiem czerwonej papryki, czarnych oliwek, czosnku i cebuli. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację lub spotkanie ze znajomymi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka kroimy na mniejsze części. Przyprawiamy solą i lekko obsmażamy na oleju.



Krok 2

Dodajemy pokrojoną w grube plastry paprykę bez pestek oraz drobno pokrojoną cebulę. Dusimy przez 5 minut. Dodajemy rozkrojoną na pół główkę czosnku (nie obieramy go).



Krok 3

Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie wrzucamy czarne oliwki, w razie potrzeby lekko podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.