Sałatka z kaszą jaglaną i marchewką

Kasza idealnie komponuje się ze wszystkimi warzywami. Idealnym przełamaniem słodkiego, maślanego smaku kaszy i orzeźwiającego smaku warzyw jest lekko kwaskowaty sok z cytryny, która nada sałatce charakteru i wyraźnego aromatu.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 marchewka
  • 5 łyżeczek kaszy jaglanej
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Pierwszym krokiem będzie przepłukanie kaszy gorącą wodą, aby straciła goryczkę. Następnie wrzucamy kaszę do garnka i zalewamy ją wodą (najlepiej wrzątkiem) w proporcji 2,5:1 czyli dwie i pół szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zupełnie wchłonie wodę. Trzeba bardzo uważać na kaszę aby się nie przypaliła. W trakcie gotowania nie mieszamy, żeby pozostała sypka, a nie klejąca. Po wchłonięciu wody i wyłączeniu gazu przykrywamy garnek i zostawiamy jeszcze na jakiś czas w ciepłym miejscu.



Krok 2

Myjemy, obieramy i ścieramy marchewkę. Kiedy kasza jest gotowa mieszamy ją z pozostałe składniki i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.