Kasza idealnie komponuje się ze wszystkimi warzywami. Idealnym przełamaniem słodkiego, maślanego smaku kaszy i orzeźwiającego smaku warzyw jest lekko kwaskowaty sok z cytryny, która nada sałatce charakteru i wyraźnego aromatu.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Pierwszym krokiem będzie przepłukanie kaszy gorącą wodą, aby straciła goryczkę. Następnie wrzucamy kaszę do garnka i zalewamy ją wodą (najlepiej wrzątkiem) w proporcji 2,5:1 czyli dwie i pół szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zupełnie wchłonie wodę. Trzeba bardzo uważać na kaszę aby się nie przypaliła. W trakcie gotowania nie mieszamy, żeby pozostała sypka, a nie klejąca. Po wchłonięciu wody i wyłączeniu gazu przykrywamy garnek i zostawiamy jeszcze na jakiś czas w ciepłym miejscu.
Myjemy, obieramy i ścieramy marchewkę. Kiedy kasza jest gotowa mieszamy ją z pozostałe składniki i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz