Sałatka z kaszą jaglaną i marchewką

3.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Gluten
Wegetariańskie

Składniki

Składniki

1 opakowanie mixu sałat

1 marchewka

5 łyżeczek kaszy jaglanej

1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1
  • Pierwszym krokiem będzie przepłukanie kaszy gorącą wodą, aby straciła goryczkę. Następnie wrzucamy kaszę do garnka i zalewamy ją wodą (najlepiej wrzątkiem) w proporcji 2,5:1 czyli dwie i pół szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza zupełnie wchłonie wodę. Trzeba bardzo uważać na kaszę aby się nie przypaliła. W trakcie gotowania nie mieszamy, żeby pozostała sypka, a nie klejąca. Po wchłonięciu wody i wyłączeniu gazu przykrywamy garnek i zostawiamy jeszcze na jakiś czas w ciepłym miejscu.             
Krok 2
  • Myjemy, obieramy i ścieramy marchewkę. Kiedy kasza jest gotowa mieszamy ją z pozostałe składniki i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0