Zupa pomidorowa z mozzarellą i pesto

Pyszna zupa pomidorowa z mozzarellą i pesto to jedna z najpopularniejszych zup. Nie sposób jej się oprzeć. Polecana dla każdego miłośnika pomidorowych smaków połączonych z pesto bazyliowym.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg pomidorów
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 500 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 5 łyżek tartej Mozzarelli Mlekpol

Pesto:

  • - garść bazylii
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 50 g parmezanu
  • - garść orzeszków piniowych
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy pesto: w pojemniku umieszczamy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i parmezan. Składniki blendujemy dodając powoli oliwę z oliwek.



Krok 2

W garnku umieszczamy czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dolewamy oliwę z oliwek.



Krok 3

Całość smażymy przez 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy bulion warzywny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4 

Gotujemy przez 25 minut. Na koniec blendujemy. Do zupy dodajemy pesto (2 łyżki) i tartą mozzarellę.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

PaulinaS1

Opublikowany: 2018-11-29 11:54:00

Uwielbiam takie zupki. Sama taką robię, a jej smak zniewala.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.