Sałatka z kaszą orkiszową

4.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Seler
Wegetariańskie Fit

Składniki

Składniki:

2 cebule dymki

4 łodygi selera naciowego

2 garście zielonego szczypiorku

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

300 g kaszy orkiszowej

sól

świeżo zmielony pieprz

ulubione pieczywo do podania

Przygotowanie

Krok 1
  • Kaszę gotujemy w małym garnuszku w wodzie w proporcji 1:2 (kasza do wody). Po 15 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę, co będzie świadczyć o tym, że jest już gotowa.                           
Krok 2
  • Gdy kasza będzie się gotować, opłucz wszystkie warzywa. Łodygi selera przekrój wzdłuż, następnie pokrój na drobne kawałki. Cebule obierz z zewnętrznych łusek i pokrój na cienkie krążki. Szczypiorek drobno posiekaj.
Krok 3
  • Do przygotowanej miski wrzuć cebulę, seler i szczypiorek. Wymieszaj i polej 2 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Krok 4
  • Gdy kasza wchłonie całą wodę i będzie już ugotowana, przenieść ją do miski z pozostałymi składnikami. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0