Zdrowa sałatka z kaszą orkiszową z dodatkiem zielonych warzyw to świetny pomysł na przekąskę w trakcie dnia. Mała liczba składników sprawia, że sałatkę przygotujemy w mgnieniu oka.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Wegetariańskie
Fit
Kaszę gotujemy w małym garnuszku w wodzie w proporcji 1:2 (kasza do wody). Po 15 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę, co będzie świadczyć o tym, że jest już gotowa.
Gdy kasza będzie się gotować, opłucz wszystkie warzywa. Łodygi selera przekrój wzdłuż, następnie pokrój na drobne kawałki. Cebule obierz z zewnętrznych łusek i pokrój na cienkie krążki. Szczypiorek drobno posiekaj.
Do przygotowanej miski wrzuć cebulę, seler i szczypiorek. Wymieszaj i polej 2 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Gdy kasza wchłonie całą wodę i będzie już ugotowana, przenieść ją do miski z pozostałymi składnikami. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-09 09:19:00
Zdrowa i smaczna salatka.
Odpowiedz