Sałatka z kaszą orkiszową

Zdrowa sałatka z kaszą orkiszową z dodatkiem zielonych warzyw to świetny pomysł na przekąskę w trakcie dnia. Mała liczba składników sprawia, że sałatkę przygotujemy w mgnieniu oka.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler,

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler,

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cebule dymki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 garście zielonego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 300 g kaszy orkiszowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ulubione pieczywo do podania

Przygotowanie

Krok 1
Kaszę gotujemy w małym garnuszku w wodzie w proporcji 1:2 (kasza do wody). Po 15 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę, co będzie świadczyć o tym, że jest już gotowa.

Krok 2
Gdy kasza będzie się gotować, opłucz wszystkie warzywa. Łodygi selera przekrój wzdłuż, następnie pokrój na drobne kawałki. Cebule obierz z zewnętrznych łusek i pokrój na cienkie krążki. Szczypiorek drobno posiekaj.

Krok 3
Do przygotowanej miski wrzuć cebulę, seler i szczypiorek. Wymieszaj i polej 2 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Krok 4
Gdy kasza wchłonie całą wodę i będzie już ugotowana, przenieść ją do miski z pozostałymi składnikami. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.