Mule w sosie śmietanowym z białym winem i czosnkiem

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • 1 łyżka masła Mazurski Smak
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 200 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 świeża bagietka

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozgrzej masło, dodaj do niego posiekaną drobno papryczkę chili oraz czosnek, zamieszaj i duś pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu.



Krok 2

Do garnka dodaj mule, wlej wino i przykryj pokrywką. Duś przez kilka minut aż małże się otworzą. W trakcie duszenia kilka razy energicznie potrząśnij garnkiem.



Krok 3

Do miseczki przełóż śmietanę, dodaj do niej łyżeczkę wywaru z garnka, zamieszaj a następnie przelej całość do garnka i wymieszaj z resztą składników. Posyp obficie drobno posiekaną natką pietruszki i zagotuj. Gotowe mule podawaj ze świeżą bagietką. Smacznego!



Wskazówki



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.