Sałatka z komosy ryżowej z pomidorami

Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nie zawiera glutenu, dlatego zalecana jest dla osób chorych na celiakie. Quinoa zawiera także bardzo wysoką ilość błonnika, wszystkie niezbędne aminokwasy, ale także wapń, fosfor czy witaminy z grupy B. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się także do spadku złego cholesterolu w naszym organizmie.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -150 g komosy ryżowej
  • -3 pomidory
  • -50 g liści świeżej mięty
  • -sól
  • -pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przed ugotowaniem komosę opłucz pod zimną wodą w celu usunięcia goryczki. Następnie wrzuć z odrobiną soli do gotującej wody (w proporcji 2:1 woda do komosy) i gotuj przez 15 minut.



Krok 2

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój na drobne kawałki. Liście mięty opłucz zimną wodą i odrobinę pokrój.



Krok 3

Gdy komosa będzie już gotowa, połącz ją razem z pomidorami i liśćmi mięty oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.