Wołowina duszona

Wołowina jest mięsem o wszechstronnym zastosowaniu w świecie kulinarnym. Duszona wołowina polecana jest zwłaszcza dzieciom - jest mięciutka, chuda, delikatna i pyszna.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg wołowiny
  • - 1 papryka czerwona
  • - 1 papryka żółta
  • - 1 papryka zielona
  • - 1 puszka pomidorów
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • - 2 łyżeczki przyprawy do mięsa duszonego
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu wołowego
  • - dwa liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy 1 kg mięsa wołowego i kroimy w kostkę. Następnie osuszamy i nacieramy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu, 2 łyżeczkami przyprawy do mięsa duszonego i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, mięso wołowe lekko smażymy z każdej strony, aż do osiągnięcia barwy rumianej.



Krok 3

Do garnka z grubym dnem dodajemy szklankę bulionu wołowego i przekładamy mięso i liście laurowe. Całość dusimy 30 minut.



Krok 4

Po tym czasie dodajemy 1 puszkę pomidorów, 1 łyżkę przecieru pomidorowego i papryki pokrojone w kostkę. Dusimy 90 minut.



Wskazówki

Podajemy ze świeżymi warzywami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.