Wołowina duszona

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

6

Składniki

Składniki

- 1 kg wołowiny

- 1 papryka czerwona

- 1 papryka żółta

- 1 papryka zielona

- 1 puszka pomidorów

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa duszonego

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 1 szklanka naturalnego bulionu wołowego

- dwa liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

  • Myjemy 1 kg mięsa wołowego i kroimy w kostkę. Następnie osuszamy i nacieramy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu, 2 łyżeczkami przyprawy do mięsa duszonego i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Krok 2

  • Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, mięso wołowe lekko smażymy z każdej strony, aż do osiągnięcia barwy rumianej.

Krok 3

  • Do garnka z grubym dnem dodajemy szklankę bulionu wołowego i przekładamy mięso i liście laurowe. Całość dusimy 30 minut.

Krok 4

  • Po tym czasie dodajemy 1 puszkę pomidorów, 1 łyżkę przecieru pomidorowego i papryki pokrojone w kostkę. Dusimy 90 minut.

Wskazówki

  • Podajemy ze świeżymi warzywami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0