Wołowina jest mięsem o wszechstronnym zastosowaniu w świecie kulinarnym. Duszona wołowina polecana jest zwłaszcza dzieciom - jest mięciutka, chuda, delikatna i pyszna.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Myjemy 1 kg mięsa wołowego i kroimy w kostkę. Następnie osuszamy i nacieramy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu, 2 łyżeczkami przyprawy do mięsa duszonego i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, mięso wołowe lekko smażymy z każdej strony, aż do osiągnięcia barwy rumianej.
Do garnka z grubym dnem dodajemy szklankę bulionu wołowego i przekładamy mięso i liście laurowe. Całość dusimy 30 minut.
Po tym czasie dodajemy 1 puszkę pomidorów, 1 łyżkę przecieru pomidorowego i papryki pokrojone w kostkę. Dusimy 90 minut.
Podajemy ze świeżymi warzywami.
Dodaj komentarz