Sałatka z krewetkami i mozzarellą

Krewetki to bardzo znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej. Mięso to jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego są także znanym afrodyzjakiem.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie krewetek
  • - 1 opakowanie mixu sałat
  • - 1 opakowanie żółtych pomidorków koktajlowym
  • - 1 opakowanie czerwonych pomidorków koktajlowych
  • - 2 opakowania mozzarelli
  • - świeżo mielony pieprz
  • - ½ łyżeczki soli ziołowej
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - dwa ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki opłukać pod zimną wodą, obrać z pancerzyka (jeżeli posiadają i oderwać głowę) oczyścić z wnętrzności, osuszyć. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krewetki. Smażyć na średnim ogniu przez maksymalnie 3 minuty, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę.



Krok 2

Kiedy krewetki się usmażą zostawiamy je, aż ostygną, a do miski wsypujemy mix sałat i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.



Krok 3

Sałatkę doprawiamy przyprawami i oliwą, mieszamy, dodajemy krewetki i podajemy z połówką mozzarelli.



Wskazówki

Dłuższe smażenie sprawia, że krewetki stają się twarde.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.